Baby's die vanaf hun geboorte veel huilen, heel veel vastgehouden willen worden, of juist niets van aanraking moeten hebben. Vaak zie je deze patronen bij een alleengeboren tweeling. Ze kunnen moeilijk voeding tot zich nemen en kunnen een bepaald schuldgevoel bij zich dragen. Want, waarom leven zij wel en de ander niet? Was het hun schuld? Vaak zie je dat het ouders tot waanzin drijft. Ze hebben geen idee waar ze de oorzaak moeten zoeken en proberen alles uit.
Er was een meisje in mijn praktijk met hele erge stemmingswisselingen. Lachen en gezelligheid kon opeens omslaan naar huilen, boosheid en zelfs driftbuien. Ze voelde zich niet begrepen, en gaf regelmatig zelf aan niet meer te willen leven. Voor een meisje van 7 jaar is dat alarmerend. Met een consult kwamen we erachter dat zij een alleengeboren tweeling was. Voor haar moeder viel er toen veel op zijn plek. We hebben gekeken waarom deze emoties zo de boventoon hielden, en hebben hier veel in mogen verwerken. Haar temperament en stemmingswisselingen zijn al een stuk minder.
Ze had een drang om voor twee te moeten leven. Want daarmee kon ze haar schuldgevoelens jegens haar tweeling, die het niet had kunnen redden, weer goedmaken. Dat ging allemaal automatisch, en dat zie je vaak. Als je het leven van iemand anders erbij gaat leven, leef je vaak ook het lot mee van de ander. Dan heb je een dubbel lot en tegelijk ook een zwaar lot. Jouw lichaam is gebouwd om jouw eigen lot te kunnen dragen. Op het moment dat je meer gaat dragen dan je aankan, wordt het je allemaal teveel.
Deze gevoelens kan je je hele leven met je meedragen. Zo'n onbestemd gevoel alsof er iets niet klopt. Maar je kunt je vinger er niet op leggen.